fbpx

A környezetvédelem, a vállalatok társadalmi felelősségvállalása rendkívül fontos elköteleződés a jövő felé, ami minden évben egyre nagyobb szerepet kap.

A fenntarthatóságról szóló McKinsey-jelentés szerint 2025-re a világszintű fogyasztás 75%-kal nő 2010-hez képest, ami 2 milliárd embert jelent. Emiatt még összetettebbé válnak a globális ellátási láncok, melyek országokat és kontinenseket fognak össze, ívelnek át. A megnövekedett fogyasztás negatív hatása a környezetre komolyabb megterhelést jelentene, ami olyan jelenségeket von maga után, mint például a vízszennyezés, a veszélyes hulladékok vagy a túlzott energiafelhasználás. Ezeknek a mérséklésében, visszaszorításában az alábbi lépések segíthetnek:

Térképezze fel az ellátási láncokat!

Remek kiindulási pontnak bizonyul teljes egészében felmérni a lehetséges ellátási láncokat. Számításba vesszük, hogy milyen alternatívák jöhetnek szóba, vagy ha az eddigi láncolat valahol megszakadna, merre léphetünk tovább.  Ebből a vizsgálatból megtudhatjuk, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük társadalmi, környezeti és gazdasági szinten, főleg, hogy ez most már globális szintre terjed. Természetesen iparágtól függően ez eléggé sokféle lehet.

Betekintést nyerünk abba, hogy milyen környezetvédelmi vagy károsító hatással vannak munkájuk során, hogyan használják fel a természeti és emberi erőforrásokat a termelések folyamán.

Győződjön meg a beszállítói fenntartható gyakorlatáról!

A környezetvédelmi felelősségvállalás gyakorlása már a gyártásnál, a beszerzésnél elkezdődik. Ön is sokat tehet annak érdekében, hogy valóban nagy hangsúlyt kapjon a „zöld” ellátási lánc fontossága, ezért a beszállítóktól érdemes olyan releváns információkat bekérni, ami akár a meglévő beszállítók illetve az új partnerek esetében egyfajta feltétel és egy elvárási rendszert kialakítani, bevezetni. Ez alapján dönteni, hogy kivel dolgoznak együtt.

A következő kérdések segíthetnek ebben:

  • Van-e cselekvési tervük, mely lehetővé teszik a környezetbarát szállítást? Például rendelkeznek-e elektromos gépjárművekkel? Odafigyelnek-e arra, hogy tömbösítve szállítsanak, ami csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását?
  • Milyen „zöld” technológiát, berendezéseket használnak?
  • Hogyan kezelik, van-e újrahasznosító programjuk a hulladékok, sérült vagy fel nem használt termékekre?

Működjön együtt a versenytársaival!

Elképzelhetetlennek tűnhet ugyan, de a versenytársakkal való együttműködés könnyebben előremozdíthatja a fenntarthatóságot. Az ellátási láncok megosztása egymás között, a „zöld” gyakorlatok kidolgozása és bevezetésében történő részvétel mindenki számára pozitív hatást eredményez. Sokkal hatékonyabban érhetjük el ezt a közös célt, ráadásul nagymértékben nő a jó megítélésünk és a hitelességünk mind a társadalom, az ipar és a fogyasztók szemében.

Minimalizálja a beszerzés útvonalát!

Hiába vásárolunk környezetbarát termékeket, ha azok nem környezetbarát módon kerülnek hozzánk. Sokszor nem gondolunk bele, hogy mialatt a megrendelések A-ból B-be eljutnak, mennyi szénlábnyomot hagynak maguk után, azaz milyen mértékű üvegházhatású gázt bocsátanak ki a levegőbe. Minden ilyen szállítás során rengeteg üzemanyag ég el, üvegházhatású gázok kerülnek a levegőbe. Ez a negatív környezeti hatás jelentősen csökkenthető, ha a beszerzést minél közelebbről oldjuk meg, ami egy zöldebb ellátási láncot eredményez.

Mindemellett pedig sokkal rugalmasabb, ellenőrizhetőbb és jobban nyomon lehet követni, hiszen közel van.

Kitűzött célok elérése és megtartása!

Miután felépült egy fenntartható ellátási lánc, újabb célok kitűzésére lesz szükség, hogy valóban állandó, működőképes és fejleszthető legyen. A hálózat szereplői és a gyakorlatok folyamatos ellenőrzésével ezek a megvalósítható tervek mérhetőek. Ilyen apró mérföldkövek lehetnek pl. a hulladékok csökkentése, ami a gyártás vagy szolgáltatás során keletkezik, „zöld” képzés a lánc dolgozói számára, stb.

Ha rendszeresen figyelemmel kísérjük a célok megvalósulását, akkor kapunk egy átfogó képet a fenntarthatóságunk jelenlegi helyzetéről és előrehaladásáról.

A fenntartható ellátási lánc nem alakul ki egyik napról a másikra. Azért megfontolt és felelősségteljes lépéseket kell tenni, aminek a környezet mellett ökológiai, társadalmi és gazdasági jelentősége is van.

Az önök vállalatánál mennyire szempont a fenntartható beszerzési láncolat?

Mondja el tapasztalatait gondolatait a virtuális Fórumban.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

INGYENES ALKALMAZÁS OTTHONI MUNKAVÉGZÉSHEZ

A koronavírus miatt kialakult helyzetben a beszerzés folyamatos működése érdekében szeretnénk a figyelmébe ajánlani az OLM Rendszer HOME OFFICE csomagját. A távmunka jelenleg gyógyír sok cég számára, ennek érdekében a csomagot most Ingyenesen, költség és kötelezettség mentesen veheti igénybe céges vagy vállalkozói regisztrációval.

Mik a csomag előnyei?

  • Költség és kötelezettségmentes
  • Távmunka kompatibilis
  • Könnyen kezelhető alkalmazás
  • 1db aláírással hitelesíthető (szkennelve is)
  • Törvényeknek megfelelő nyilvántartás

 

Tovább az eszköztárra