fbpx

Mondanunk sem kell, hogy a hulladék termelődése mára már egy világméretű problémává nőtte ki magát. Évente 2,1 milliárd tonna kommunális hulladék keletkezik a világon – derült ki a Verisk Maplecroft globális kutatócég által készített tanulmányból. Ezeknek csak 16%-a kerül újhasznosításra, arról nem is beszélve, hogy a fennmaradó mennyiségtől nem éppen környezetbarát módon szabadulnak meg. És akkor még a termékgyártás során keletkezett szemétről szót sem ejtettünk.

Évről-évre megszámlálhatatlan mennyiségű műanyag és veszélyes hulladék kerül a környezetünkbe, ami az emberiség és a fogyasztói igények növekedésével csak még több lesz. Szennyezik a földjeinket, szennyezik az ivóvizünket, káros anyagok kerülnek be állatok és emberek szervezetébe egyaránt. Egyre sürgetőbb, hogy erre a gondra megoldást találjunk!

Bár a szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosítás és az egyszer használatos műanyagok betiltása biztató mérföldkőnek számít, ugyanakkor ez még nem elég!

A PwC.com szerint: 

  • 1 ember 1 év alatt 560 kg szemetet termel
  • a felhasznált erőforrás-mennyiségnek 50-75%-a hulladékként kerül vissza a természetbe
  • a körforgásos gazdasággal pedig 1 trillió dollárnyi nyersanyag felhasználást lehetne megtakarítani 2025-ig.

Mi a körforgásos gazdaság?

A körforgásos gazdaság egy olyan üzleti modell, melynek során az anyagok újból felhasználásra kerülnek a hulladék és a természeti erőforrások felhasználásának csökkentése érdekében. Fontos megjegyezni, hogy ez nem egyenlő a fenntarthatósággal és az újrahasznosítással, bár az utóbbi az ellátási lánc minden egyes szintjén egy bizonyos formában megvalósul.

Célja, hogy a meglévő erőforrások, termékek a lehető leghosszabb ideig, akár generációkon átívelően is kerüljenek felhasználásra, mely rendkívül fontos szerepet játszik a hosszú távú fenntarthatóságban. Egy teljesen új perspektívát helyez előtérbe, ami újrafogalmazza a tervezés-gyártás-fogyasztás-újrafelhasználás módját és, ami felfedezetlen területeket tár fel a szervezetek előtt. A körforgásos rendszerben a használt termékek és melléktermékek újra visszakerülnek a gyártásba, ugyanolyan vagy feldolgozott formában. Például már a gyártás hulladékai is visszajutnak a beszerzéshez, nem csak a fogyasztás után kukába szánt termékek a gyártáshoz. Ellenben a ma működő, lineáris rendszerben ezek a használt tárgyak, anyagok kidobásra kerülnek.

A körforgásos gazdaságnak olyan jellemző eszközei vannak, mint tartós dizájn, újrafelhasználás, karbantartás, javítás és megosztás. Ezek meghatározzák, hogy az alapanyagok tényleg időtállóak legyenek, tárgyaink használatát megosszuk másokkal, illetve a karbantartás, javítás egyszerű kivitelezését, mint pl. egy számítógép alkatrész cseréjét

Az említett módszerek teljes mértékben átjárják az egész értékláncot, a tervezéstől kiindulva a gyártási melléktermékeken át, egészen a már nem használt dolgok sorsáig.

Milyen hatással van ez modell az ellátási láncra?

Az új, hulladékmentes gazdaság kialakulásában az ellátási láncnak nagy szerepe van, hiszen valójában a gazdaságokat az ellátási láncok mozgatják. A pazarló, lineáris modell leváltásához azonban az ellátási lánc mellett a fogyasztói szokásoknak is meg kell változniuk.

A körforgásos rendszer kialakításához bizonyos innovatív átalakulásokra szükség van, amelyek új stratégiákat igényelnek. A vállalatoknak új termékpalettákat, gyártási folyamatokat, beszerzési módokat és terjesztési csatornákat kell meghatározniuk. Emellett a termékek elavulásáról szóló terveket is újra kell gondolniuk. Már a tervezéskor olyan anyagokban és hosszú távú megoldásokban kell gondolkodniuk, hogy előre tudják azt, hogyan lehet a terméket újra a körforgásba vinni, ha a fogyasztó megválik tőle. Amikor egy termék élettartama véget ér, akkor az újrafelhasználás, regenerálódás által ez az idő meghosszabbodik, ami növeli az időtálló értékét is.

Mindehhez legalább 10 évre is szükség lehet, de a cél az, hogy termelésből és a fogyasztásból keletkezett hulladékok teljesen megszűnjenek.

A körforgásos gazdaságot tekintve az ellátási láncban fontos kérdést vet fel a fordított logisztika megoldása is. Ez azt jelenti, hogy a fennmaradt termékek és anyagok miként kerüljenek vissza újbóli felhasználásra. Ez a következő években kiemelt szerepet kaphat.

“A globális megatrendek – mint az erőforrásszűkösség, technológiai áttörések és új generációk megjelenése – olyan környezetet hoznak létre, melyben pazarlás, ha a termékek a szemétlerakóban végzik. Azok a vállalatok, amelyek felismerik a termékek, anyagok életciklusának kiterjesztésében rejlő kiaknázatlan potenciált, új piacokra léphetnek be, költségeket takaríthatnak meg, és növelhetik fogyasztóik bizalmát.”

– így fogalmazott Osztovits Ádám, a PwC Magyarország Üzleti tanácsadás üzletágának vezető cégtársa.

A digitális technológia szerepe a körforgásos gazdaságban

A körforgásos modellnek a digitális technológia alapvető eleme. Nélküle nem jöhetne létre az új rendszer, azonban ma még nem ismert egyetlen olyan technológia sem, amely önmagában képes lenne a körforgásos gazdaságot megteremteni a szervezetekben. Ezt jelenleg több, különböző digitális megoldás együttes alkalmazása teszi lehetővé, amit az ellátási lánc 4 területén használnak: tervezés, gyártás, szállítás, fogyasztói elkötelezettség.

Az amerikai kutató és tanácsadó vállalat, a Gartner legfrissebb kutatásában azt vizsgálta, hogy a vállalkozások befektetnek-e a körforgásos gazdaságba, illetve a digitális technológiát mennyire alkalmazzák ebben az ületi modellben.

Az ellátási lánc jövőjéről szóló felmérésben 1344 válaszadó vett részt, akik különböző iparágakban töltenek be felelős szerepet az ellátási láncért.

A válaszok alapján kiderült, hogy a vállalatok ma leginkább a fejlett elemzést (34%), a 3D nyomtatást (31%), a tárgyak internetét (31%) és a gépi tanulást (26%) használják a körforgásos üzleti modell fejlesztéséhez. Kevesebben alkalmazzák a mesterséges intelligenciát (19%) és még kevesebben, a válaszadók csupán 8%-a alkalmazza a blokkláncot.

Ennek ellenére pozitív jövőképet mutat, hogy a következő 5 évben, szinte fordított arányban tervezik a felmérésben részt vevő iparágak megfontolni az említett technológiák használatát. Azaz, itt a legmagasabb arányban a blokklánc (38%) szerepelt, míg a legkisebb eredményt a 3D nyomtatás (17%) kapta.

A kutatás szerint kimutatható, hogy összességében az ellátási lánc vezetőinek 70%-a tervez befektetni valamilyen szinten a körforgásos üzleti modellbe a következő másfél évben, ám ezen gazdaság és a digitalizáció stratégiáját csak 12%-a fűzi össze.

Ahhoz, hogy valóban sikerüljön ezt az új rendszert létrehozni alapos tervezés, végrehajtás és kitartás szükséges. Kezdetben kihívást jelent a mérhető célok felállítása, mert nem lehet tudni, hogy a módosítások milyen hatással lesznek a fogyasztói szokásokra. A magatartásbeli változások támogatásáért és az élhetőbb környezet kialakításáért a különböző iparági szektoroknak és kormányzati szerveknek fokozottabban együtt kell működniük.

A körforgásos gazdaságra való áttérés eredménye egy teljes életmódváltás lehet, melyben a gyártók profitot realizálnak, a fogyasztók pedig elkötelezettek maradnak.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

INGYENES ALKALMAZÁS OTTHONI MUNKAVÉGZÉSHEZ

A koronavírus miatt kialakult helyzetben a beszerzés folyamatos működése érdekében szeretnénk a figyelmébe ajánlani az OLM Rendszer HOME OFFICE csomagját. A távmunka jelenleg gyógyír sok cég számára, ennek érdekében a csomagot most Ingyenesen, költség és kötelezettség mentesen veheti igénybe céges vagy vállalkozói regisztrációval.

Mik a csomag előnyei?

  • Költség és kötelezettségmentes
  • Távmunka kompatibilis
  • Könnyen kezelhető alkalmazás
  • 1db aláírással hitelesíthető (szkennelve is)
  • Törvényeknek megfelelő nyilvántartás

 

Tovább az eszköztárra