fbpx

A mesterséges intelligencia bevezetése az ellátási lánc teljes szekciójába jelentős átalakulásokhoz vezet. Előbb-utóbb erre minden szervezetnél sor kerülhet, hiszen az üzleti igények minél teljesebb és szakszerűbb kielégítése és a versenyelőny megtartása az MI nélkül ma már egyre elképzelhetetlenebb. A korszerűtlen működés egyáltalán nem kifizetődő. A haszon és a hatékonyság növeléséhez lépést kell tartani a technológia fejlődésével.

Az MI kétség kívül olyan innovációt teremt a beszerzés, a logisztika és az ellátás területén, ami meghatározó, komplex működési funkciókat és folyamatokat indít el.

Az adatok térnyerésével, a gépi tanulással karöltve a mesterséges intelligencia segít a vállalatoknak egy új betekintést nyerni az ellátás különböző folyamataiba. Az általa biztosított összefüggő informális tudással és prediktív képességekkel, a teljesítménynövelés, a készletgazdálkodás és a költségek optimalizálása során pozitív eredmények érhetőek el. Minél előreláthatóbbak az események, kiszámíthatóbbak a kockázatok, annál pontosabban tervezhető meg az ellátás működése is.

A mesterséges intelligencia által nyújtott hatékonyság növekedés több területet is forradalmasíthat, mint például:

  • a robotika,
  • az önvezető járművek,
  • a számítógépes követési rendszer,
  • vagy a Big Data lehetőségeinek kiaknázása.

A mesterséges intelligencia hatása az ellátási láncra

Az ellátási lánc „intelligens” fejlesztésével a teljesítmény és hatékonyság fokozása mellett más, jelentőségteljes pozitív hatások érhetőek el. Mindezek segítenek a céget megfelelő helyre pozícionálni az üzleti szférában és a meghatározzák a mindennapi tevékenység gördülékenységét. Minthogy az MI:

Növeli az ügyfélélményt és az elégedettséget

A számítógépes, online követési rendszer lehetővé teszi, hogy a vállalatok pontos és gyors információt szolgáltassanak a partnereiknek a szállítmány aktuális hollétéről. A tájékoztatást egy automatizált beszéd alapú rendszer is végezheti, ami közvetlenebb élményt nyújt a felhasználónak. Egyéb kérdés esetén a kommunikációt átirányítja a valós ügyfélszolgálathoz.

Fejlődést generál a teljes hálózatban

A Big Data adataiba való betekintés és elemzés az MI-vel együttesen eredményességhez vezet az ellátási lánc különböző területeinek javításában, átláthatóságában és a felmerülő problémák azonosításában. Az adatok elemzését és minőségük javítását algoritmusok segítségével végzi el. Továbbá, az NLP-vel, azaz a neuro-lingvisztikus programozással együtt a mesterséges intelligencia képes releváns információkat kinyerni a partnerekkel folytatott írásbeli kommunikáció és dokumentumok alapján. Ezek az adatok segítenek az ellátási lánc menedzsmentjének fejlesztésében.

Konkrétabb előrejelzést és tervezhetőséget tesz lehetővé

A kereslet és a kínálat, valamint a készletgazdálkodás pontosabb tervezhetőségét a gépi tanulás segít meghatározni. Biztosítja, hogy a különböző termékek mindig a megfelelő helyen legyenek a megszabott időben, ezzel támogatva a szállítmányok pontos és sikeres áramlását az ellátási láncban. Az MI segítségével nyomon követhető, begyűjthető és feldolgozható minden olyan forrás, ami meghatározza a kereslet előrejelzésének pontosságát. Így a kínálat is konkrétabban tervezhető és a termékfejlesztés is könnyebben kivitelezető.

Ezen kívül segíteni tud a szállítók kiválasztásában is. Képes minden olyan fontos információt szolgáltatni a teljesítményükről, adataikról, értékeléseikről, ami alapján releváns döntés hozható.

Javítja a logisztikát és a hatékonyságot

Robotika nélkül nincs mesterséges intelligencia. Raktárakban és elosztó központokban robotizált, önjáró eszközök és járművek tudnak elvégezni olyan feladatokat, mint a különböző tételek mozgatása, tárolása, amihez természetesen a legmegfelelőbb útvonalakat használják. Ezzel rendkívüli módon optimalizálhatóak a raktári folyamatok, ami csökkenti a munkaerő szükségességét és költségét, valamint növeli a hatékonyságot.

Ezen túlmenően az autonóm, sofőr nélküli kamionok a szállítmányok gyors és biztonságos célba juttatását teszik lehetővé. Mivel nem igényelnek emberi erőforrást és egyszerre akár több kamion is útnak tud indulni, ezért sokkal több megrendelés, sokkal rövidebb idő alatt teljesíthető.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

INGYENES ALKALMAZÁS OTTHONI MUNKAVÉGZÉSHEZ

A koronavírus miatt kialakult helyzetben a beszerzés folyamatos működése érdekében szeretnénk a figyelmébe ajánlani az OLM Rendszer HOME OFFICE csomagját. A távmunka jelenleg gyógyír sok cég számára, ennek érdekében a csomagot most Ingyenesen, költség és kötelezettség mentesen veheti igénybe céges vagy vállalkozói regisztrációval.

Mik a csomag előnyei?

  • Költség és kötelezettségmentes
  • Távmunka kompatibilis
  • Könnyen kezelhető alkalmazás
  • 1db aláírással hitelesíthető (szkennelve is)
  • Törvényeknek megfelelő nyilvántartás

 

Tovább az eszköztárra