fbpx

A koronavírus negatívan befolyásolja a világgazdaságot. A kínai városokban korlátozódnak az üzleti tevékenységek, visszaesnek a szállítások, ezért komoly problémák keletkeznek az ellátási láncokban. Azok a helyi vállalatok, akik a koronavírus miatt nem tudják a szerződésben foglalt kötelezettségeiket teljesíteni, a kínai Nemzetközi Kereskedelmi Tanácstól egy tanúsítványt kérhetnek. Ez azt igazolja, hogy önhibájukon kívül nem tudnak megfelelni a szerződéses féllel kötött megállapodásoknak. Ezekre 109,9 milliárd jüan értékben van fedezet biztosítva. A tanúsítványt bemutatva a kínai vállalatok mentesülhetnek a kötbér kifizetése alól. Eddig több, mint 1615 tanúsítványt adtak ki 30 ágazaton belül.

– írja a Xinhuanet.com

Mivel világszerte Kína az első számú importőre sok európai, köztük magyarországi nagyvállalatnak, ezért csak idő kérdése, hogy hazánkban is érezhető legyen a vírus termelésre gyakorolt hatása. Főleg a gyártóipar (pl. autógyártás) területén merülnek fel problémák, ugyanis az alkatrészek legnagyobb része külföldről érkezik. A Holdújév meghosszabbítását és egyéb munkaszüneti napokat most még egyes cégek a biztonsági készleteikből áthidalhatják, de érdemes egy új stratégiai tervet kidolgozni, ha mégsem indul be megfelelően a kínai termelés. Ellenkező esetben az ellátásban fennakadások lesznek, a gyártás mérséklődik és profitvesztés realizálódik.

Hogyan tervezzünk újra?

Jelenleg a vírus terjedése még nem állt meg. Mielőtt még azt tapasztalnánk, hogy gazdasági hatása végső csapást gyakorol az érintett vállalkozásokra, valamit tenni kell. A Dun & Bradstreet, amerikai üzleti adatbázis-szolgáltató cég a „Koronavírus üzleti hatása” c. jelentésében a következő lépéseket javasolja az ellátási láncok további rizikóinak a csökkentésére:

  • A vállalatoknak készíteni kell egy kockázatelemzést az ellátási láncukról, hogy megismerjék és nyomon tudják követni a veszélyes, szűk keresztmetszeteket, ami hatással van a cég működésére.
  • Helyzetelemzéssel mérjék fel a beszállítóikat, amellyel megbizonyosodhatnak arról, hogy az adott ellátási lánc résztvevő negatív módon ne befolyásolja a vállalkozást.
  • Legyenek folyamatosan kontroll alatt, kísérjék figyelemmel a különböző szintű beszállítókat. Ezzel biztosítani tudják a vállalkozás termelésének zavartalan működését.
  • A veszélyeztetett földrajzi területen kívüli alternatív beszállítók meghatározásával és egyben diverzifikálásával feloldható az egy beszállítótól való függés.
  • Készítsenek egy belső szabályzatot és különböző cselekvési terveket, ha az ellátásban vészhelyzet alakulna ki. Mérjék fel földrajzilag is, melyek azok a beszállítók, akik egy kritikus helyzetben megoldások lehetnek.
  • Rendszeresen vizsgálják felül és teszteljék a stratégiájukat a szervezeti növekedés érdekében.

A szállítási lánc diverzifikálása még akkor is jó megoldásnak bizonyul, ha esetleg kicsit drágábban tudjuk beszerezni a szükséges import alapanyagokat, alkatrészeket, de a körülmények biztosítottak. A koronavírus következményei ráébresztik a cégeket arra, hogy nem elég egy forrásra támaszkodni.

Nem kizárt, hogy a jövőben Vietnám vagy Törökország lesz a következő esélyes opció a beszállításra. A Távol- kelet felé már korábban is voltak próbálkozások. Törökország pedig, mint közel-keleti régió a földrajzi közelsége, a nagyszámú és alacsony költségű emberi erőforrása és az Európai Unióval való vámmentessége miatt lehet a koronavírus gazdasági nyertese.  – írja az index.hu

Ön szerint a hazai cégek mennyire vannak felkészülve a kínai ellátás hanyatlására? Milyen más beszállítói alternatívát javasolna a különböző ágazatokban? Tapasztalatait, javaslatait, kérdéseit ossza meg a Fórumon.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

Biztosan van Önnek is egy szakmai kérdése, amit jó lenne a munkatársaival vagy szakértőkkel megvitatni.

Próbálja ki az ingyenes, virtuális fórumot ahol 24 órában tud beszélgetni szakmai témákról a munkatársaival vagy akár előadóinkkal.

  • Ingyenes használat
  • Expert előadóinkkal beszélgethet
  • Kapcsolatépítés munkatársaival

Kattintson ide és regisztráljon a virtuális Fórumba!

Tovább az eszköztárra