fbpx

Névjegy:

Bárány Zsolt

üzletág vezető, digitális beszerzési megoldások SAP Ariba 

Bárány Zsolt az SAP digitális beszerzési megoldásokkal foglalkozó magyarországi üzletágának vezetője. Missziója, hogy a magyar cégek is a legmodernebb digitális beszerzési, illetve kiadás-menedzsment eszközökhöz juthassanak hozzá, ezzel növelve a beszerzés üzleti értékét és a vállalatok versenyképességét.

Az informatikai és közgazdász végzettséggel rendelkező szakember több évtizedes tapasztalattal rendelkezik nagyvállalati informatikai rendszerek, biztonsági megoldások és projektek területén. Feltétlen híve a felhő technológiáknak és az üzleti hatékonyságot támogató megoldásoknak.

Előadása:

A beszerzés stratégiai szintre emelkedése a digitális világban

A beszerzés területén egy csendes forradalom zajlik. Ez az üzleti terület mindig is egyedi helyzetben volt, hiszen a tipikusan egy cég összes belső egységével, mind pedig külső partnereivel kapcsolatban áll.

Ennek köszönhetően a beszerzés a keze között megforduló információknak köszönhetően egy aranybányán ült, amelyet azonban a hagyományos eszközökkel nem tudott kiaknázni.

A cégek digitális átalakulása, valamint a beszerzési folyamatokat támogató digitális rendszerek olyan eszközt adnak a beszerzés kezébe, amelynek köszönhetően képes a rendelkezésre álló rendkívül értékes adatok strukturálására, elemzésére is. Ennek eredményeképpen pedig, a Beszerzés és a Beszerzési vezetők stratégiai jelentősége egy vállalaton belül jelentősen felértékelődhet.

Kapcsolódó: Digitalizáció és digitizáció

Mi a digitalizáció?

A digitalizáció azon folyamatok összessége, mely során egy művelet elvégzéséhez digitális technológiákat alkalmazunk. Ez az innovatív megoldás fokozza a folyamatok hatékonyságát, és ami az üzleti életbe és a mindennapokba is integrálódott. Hiszen olyan tevékenységekről van szó, mint pl. e-mailt küldeni, egy adatot feltölteni a felhőbe vagy egy külső adathordozóra, online pénz tranzakciót végrehajtani, GPS-t használni, stb. Mindezt a hardverek és szoftverek együttes munkája teszi lehetővé. A digitalizáció azonban nem valósulhat meg a digitizáció nélkül. És, hogy ez mit is jelent?

 

Digitizáció

A digitizáció viszonylag egy kevésbé ismert és ritkán használt kifejezés a mindennapokban. Bár hasonlóképpen hangzik, mint a digitalizáció, sőt sokszor össze is tévesztik, azonban a két fogalom teljesen különböző jelentéssel bír.

A digitizáció alatt azt a folyamatot értjük, amikor egy fizikai formában lévő információt (szöveget, képet, audiót, videót) átalakítunk elektronikus formátummá, ami a számítógépnek olvasható lesz. Hétköznapi példával élve: írott anyagot vagy papír alapú képet szkennelés segítségével a számítógépbe tudjuk bevinni, vagy az analóg adattárolókról – mint, filmet/videófelvételt VHS szalagról, zenét hanglemezről – digitális formába öntjük. Így egy analóg jelből, forrásanyagból digitális jellé, vagyis numerikus alakba konvertálódnak.

A számítógépben ezáltal bináris számokként, különböző fájlként szerepelnek. Ezeket a fájlokat pedig könnyen tároljuk, feldolgozzuk vagy szükség esetén rövid időn belül továbbítjuk. A digitizáció nagy előnye, hogy az ilyen adatok minősége nem romlik, könnyen és gyorsan sokszorosítható és szerkeszthető lesz. A digitalizációt minden esetben megelőzi a digitizáció, hiszen az utóbbi által létrehozott fájlokkal dolgozunk.

NÉZZE MEG A TELJES ELŐADÁST! 

Nézze meg a Digitális forradalom a beszerzésben – rendezvény előadásait virtuális belépőjegyünkkel.

(A beszerzési iparág jövője – sorozat)

Előadók:

Horváth Ferenc

A beszerzés és a költésmenedzsment informatikai támogatása

Bárány Zsolt

A beszerzés stratégiai szintre emelkedése a digitális világban

 Tolnai József

Kitől vegyem? – A beszállítói értékelés szerepe a beszerzési döntésekben

Tovább az eszköztárra