fbpx

Névjegy:

Czeglédi Tamás, MBA

Meddictive Zrt, vezérigazgató, Kloepfel Consulting, country manager Blockchaineum Group Kft (társalapító)

Mindig is diplomata szerettem volna lenni, így a családban hagyományos vendéglátó iskolák és tapasztalatok után ebben az irányban képeztem magam. A praktikus hozzáállásom, türelmetlenségem, stratégiai gondolkodásom és vezetői szemléletem viszont az üzleti élet felé terelt, ahol mára hosszú tapasztalattal rendelkezem.

Elsősorban értékesítéssel és üzletfejlesztéssel foglalkozom, de az üzleti stratégiák érdekelnek a legjobban (főleg az új technológiák kapcsán), így tanácsadóként, vállalkozóként és cégvezetőként is főleg ezekre a területekre fókuszálok.

 

Ilyen értelemeben kicsit ki is lógok a közegből, egyetlen mentségem, hogy májustól egy német hátterű, beszerzés-optimalizálással foglalkozó nemzetközi cégcsoport magyarországi country managere is vagyok, és a regionális nemzetközi terjeszkedést is segítem.

 

Nagyon széles érdeklődési körrel vagyok megverve, folyamatosan képzem magam, maga a tanulás folyamata és az oktatás, mint üzlet is érdekel. A blockchain is ilyen módon talált meg: a MENSA HungarIQa egyesületen belül kezdtük el kutatni egészen az alapoktól kezdve jutottunk el a Bitcoin bányászattól az oktatásig.

 A legnagyobb hazai blockchain tematikus rendezvény megszervezése miatt alapítottunk üzleti vállalkozást a területen, de a saját oktatások mellett a Bankárképző első tematikus képzésének kidolgozása is a céghez fűződik, ahogy az aktuálisan szerveződő egyetemi oktatás az EDUTUS Egyetemen. Közben nagyon széles körben tartottam előadást az egészen kis meetupoktől és üzleti kluboktól olyan emblematikus eseményekig, mint az Internet Hungary, a HBLF Financial Summit és a VOLT Fesztivál, emellett rendszeresen hívnak vendégelőadónak a nagyobb hazai egyetemeken (BME, BCE, BGE, stb…) és nemzetközi konferenciákon.

A technológia teljes spektrumához a saját projekt hiányzott, amely űrt az egészségügyi területen indított spin-off cégünk töltött be.

 

Amire most büszke vagyok, az talán a két egyetemi oktatás, ahol IT végzettség nélkül oktatok blockchaint és orvosi végzettség nélkül oktatok a Semmelweis Egyetemen. De mondhatom a nem beszerzői háttérrel vezetett beszerző céget is. 🙂

 

A szabadidőmre és a célokra nagy hatással van, hogy van két fiam (Szilveszter 12, Sámson 2), de a sport és a nyelvtanulás, tanulás mellett mondhatom, hogy a stratégiák és üzletek építése is hobby. Amiket érdekődve rendszeresen tanulmányozok: új technológiák, jövőkutatás, pszichológia, nyelvészet, geopolitika. Angolul, németül és olaszul üzletképes vagyok, folyamatban van a francia, spanyol, orosz, norvég és eszperantó nyelvek tanulása, különböző szinteken.

Előadása:

Blockchain technológia hatásai az ellátási láncra.

Az előadásomban a technológia alapjairól és általa várhatóan okozott változásokról fogok beszélni, különös tekintettel az ellátási láncra. A blokklánchoz kapcsolódó új mentális modellek, a megbízható nyilvántartás és a tokenizáció sok egyéb mellett az ellátási láncot is fenekestűl felforgatja, és sosem látott automatziációs lehetőséget biztosít. Ez persze rengeteg kihívást jelent és teremt néhány lehetőséget is. Ezeket próbáljuk majd számba venni a rendelkezésre álló percekben.

 

Azt gondolom, hogy a világunk a nyilvánvaló gyors fejlődés mellett elképesztő változások előtt áll, amihez fogalmunk sincs, hogy hogy fogunk adaptálódni. A két leginkább érintett terület az egészségügy és az oktatás, mivel az egészségügy elég nagy lemaradásban van technológia és innováció terén, a képzés pedig biztosan nem működhet a jelenlegi formában, hiszen két évnyi előrelátás is kérdéses, nem beszélve a több évtizedről, amit a jelenlegi modell igényelne. Nem véletlenül látnak e két területben nagy fantáziát, és nekem is több érdekeltségem van mindkét területen.

Blockchainról bővebben:

A blokklánc technológiát eredetileg a bitcoin felhasználására tervezték, amely egy digitális pénz (kriptovaluta). A blockchain azonban az adatok tárolásának és tranzakcióknak egy olyan új formáját teremtette meg amely radikálisan megváltoztatja az internetet. A beszerzésben pedig új horizontot nyit.

Az eljárás lényege, hogy nem másolja az információkat és küldi az adatcsomagokat oda vissza, hanem a blokkláncon tárolt információ mindenki számára azonos időben és átláthatóan jelen van. Amennyiben a tranzakciók során változtatásba kerül az azonnal látható. Nem egyetlen vagy kettő adatbázisban történik az adattárolás és változtatás, hanem a láncba kötött bázisokon.

A blokkláncon jelen lévő adatokat a saját algoritmusa hitelesíti ezáltal nincs tévedés és mindig azonnal hozzáférhetőők az adatok.

Példa:

Tegyük fel szeretett volna egy listát küldeni arról, hogy milyen tárgyakat szeretne beszerezni. Ehhez kért árakat és teljesítési feltételeket egy táblázatban. Ez az üres táblázat az Ön gépén volt majd elküldte. A beszállító kitöltötte adatokkal árakkal és speciális tudnivalókkal. Ekkor az Ö gépén volt. Ez után visszaküldte Önnek aki a táblázaton javított kérdéseket írt bele, árakat javított. Ekkor ez a verzió az Ön gépén volt. Ugyanebben az időben a beszállító a másik gépen szintén módosításokat hajtott végre mert korrigálta az árakat. Ezt a verziót küldte el Önnek. Ekkor össze kellett fésülni a két táblázatot.

A példánál maradva a blokklánc esetében a hálózatba kerülnek fel az adatok és egy időben láthatóak az Ön és a beszerző számára ugyanazok az adatok, mint egy főkönyvben. Egyszerre tudnak dolgozni rajta akár többen is és elkerülhető, hogy a szerződésig olyan változások kerüljenek bele amelyeket nem felügyelt senki. Az adatok meghamisíthatatlanná vállnak.

A blockchain felhasználásának csak egy szelete a fenti példa. Az ellátási láncot gyökeresen fogja átalakítani a technológia.

JÖJJÖN EL A KÖVETKEZŐ ESEMÉNYRE! 

Jöjjön el a Beszerzők Fóruma szervezésében tartandó Digitális forradalom a beszerzésben – rendezvényre.

(A beszerzési iparág jövője – sorozat)

Helyszín:

New York Palace Hotel – New York Kávéház

1073 Budapest, Erzsébet krt. 9.

Időpont:

2019.10.04. Péntek

A rendezvény időtartama:

9-12 óráig 

Regisztráció 8:30 -tól a helyszínen

Előadók:

Horváth Ferenc

A beszerzés és a költésmenedzsment informatikai támogatása

Bárány Zsolt

A beszerzés stratégiai szintre emelkedése a digitális világban

 Tolnai József

Kitől vegyem? – A beszállítói értékelés szerepe a beszerzési döntésekben

Tovább az eszköztárra